PREDAVANJE IN POHOD, 3 km

ZBOR:
14:30, Plac v Desklah (https://goo.gl/maps/yLM1GXzredZLyawB9)
Predavanje Uroša Macerla, dobitnika Goldmanove nagrade za uspešen boj proti Lafage-u

16:00, Parkirišče v industrijski coni Anhovo (https://goo.gl/maps/TTp5T4zH4YUFrAY47)
Zbor in začetek protestnega pohoda med Desklami in Anhovim

Koordinatorica: Mateja Sattler, eko.anhovo@gmail.com

Vsak izmed sedmih dopoldanskih odsekov bo imel svojo tematiko in bo izpostavil lokalni okoljski problem, srž dogodka Za naravo ob Sočo pa bo Predavanje Uroša Macerla v Desklah in Protestni pohod med Desklami in Anhovim.

PREDAVANJE
Na predavanju bo Uroš predstavil, kako so se Zasavci pred leti organizirali v nevladno organizacijo Eko Krog in nato srčno, izjemno domiselno ter učinkovito zoperstavili gigantu Lafarge-u. Lafarge bi, če ga dobro organizirani lokalci nebi ustavili, popolnoma zastrupil okolico njihovih domov. Ker gre za zgodbo izjemno podobni tej v srednji Soški dolini, kjer je akter Salonit Anhovo, bodo Uroševi napotki zagotovo koristni in hkrati dobra uvertura v protestni pohod, ki bo sledil!

PROTESTNI POHOD
Ker je prav, da nestrinjanje z odločitvami velikih podjetij in predvsem vodstvenih struktur države izrazimo ne le s pripombami na papirju, ki vse prevečkrat obležijo neme, se bomo tokrat v akcijo spravili tudi s svojimi telesi, glasom in transparenti. Na zbornem mestu v industrijski coni Anhovo bomo najprej pripravili piščalke/troblje/raglje in razpeli transparente, zatem pa bomo odšli na 3 km dolg pohod, ki nam bo pred oči postavil dimnike Salonita Anhovo, iz katerih se ob sosežiganju odpadkov, po vseh teh letih zavestnega zastrupljanja doline z azbestom, zdaj vali strupen dim, poln težkih kovin in ostalih strupenih snovi, ki uničujejo že tako načeto zdravje ničesar krivih lokalnih prebivalcev. To bo protest proti bogatenju Salonita Anhovo na račun zdravja ljudi in narave, ki bo predlagal konkretne zahteve in dal priložnost za pravo solidarnost s sosedi te zlovešče tovarne.

Vabljeni!