KOLESARJENJE, 36 km

Zbor ob 10:00 na Sotočju Tolminke in Soče pri Tolminu.

Koordinator: Soča Outdoor Festival, Jan Klavora | info@soca-outdoor.com

Na tradicionalni lokaciji dogodka Soča Outdoor Festival bo taista ekipa organizirala bazo za voden družinski kolesarski izlet med sotočjem in Kobaridom.

Kolesarsko traso najdete tule: https://ridewithgps.com/routes/33898536

MED KOLESARJENJEM BOMO POBRALI TUDI KAKO SMET
Kolesarski izlet poteka večinoma po ravnini, brez hudih klancev in je primeren tudi za družine z otroki. To pa ne bo čisto običajno kolesarjenje. V okviru akcije Očistimo svet, ki prek celega sveta poteka prav 19. septembra, boste s pomočjo Ekologov brez meja pobrali vse ob poti videne odpadke in jim nato določili izvor – popis blagovnih znamk, torej katera znamka je njihov proizvajalec.

SPOZNAVALI BOMO PODZEMNI SVET SOČE
Na prodišču ob izlivu Tolminke v Sočo bodo člani Skupine za speleobiologijo SubBio Lab (Oddelka za biologijo, Biotehniške fakultete, Univerze v Ljubljani) predstavili skrito življenje »rečnega podzemlja« Soče. V z vodo napolnjenih prostorčkih med prodniki in zrnci peska pod in ob rekah živi posebna in pestra druščina drobnih živali. Številne vrste so endemne, z majhnimi območji razširjenosti, imajo pa velik pomen za ekosistem. Intenzivni posegi v reko spreminjajo njihov življenjski prostor in ogrožajo njihov obstoj, čemur smo priča tudi ob reki Soči.

Svojo udeležbo javite koordinatorju s spočilom prek e-pošte. Na kolesarjenje pridite primerno opremljeni (kolo, čelada), s seboj prinesite malico in pijačo, ter vrečko za smeti, v katero boste pobrali morebitne videne odpadke.

Prevoz nazaj na izhodišče ne bo problem, saj bo to krožna kolesarska tura. 😉

Se vidimo!