6 DNI DO GLAVNE OBRAVNAVE SODIŠČA V ZADEVI HE MOKRICE

Čez 6 dni bo Upravno sodišče na glavni obravnavi zavzelo stališče glede možnosti gradnje sporne HE Mokrice na spodnji Savi.

INFO: Po strokovni in zakoniti poti HE Mokrice ni možno graditi saj bi poslabšala ekološko stanje površinskih in podzemnih voda, kar je v nasprotju z Vodno direktivo.

Poleg tega velja opomniti na to, da smo priča vse bolj pogostim hidrološkim sušam. Te povzročijo izjemno nizke pretoke rek, ki se zaradi tega bolj segrevajo. V primeru akumulacij, kakršna je akumulacija HE Brežice (izjemno plitva in na obrežju nima nikakršnega rastja, ki bi s svojo senco lahko vsaj malo omililo pregrevanje vode) se je še posebej očitno lani to odrazilo v rekordno visokih temperaturah vode in nizkih vrednostih kisika, kar je povzročilo množične pogine rib. Za povrh v takšnih razmerah tudi proizvodnja enota hidroelektrarne ni delovala ali pa je bila na golem minimumu. Ob vsem omenjenem postaja hudo očitno, da je iz vidika ekonomije in naravovarstva čas za gradnjo hidroelektrarn pač mimo.