ČAS JE, DA V ZASAVJU OBRNEMO NOV LIST

Zaključuje se javna obravnava Nacionalne strategije pravičnega prehoda premogovnih regij, ki poleg Šaleške regije zajema tudi Zasavje.

Strategija sicer naslavlja široko paleto razvojnih potreb regije, od energetike, človeških virov, socialne infrastrukture, gospodarstva in okolja. Društvo Eko krog je v okviru obravnave podalo pripombe na strategijo tudi z vidika  varovanja narave, kulturne dediščine in razvoja kmetijstva v Zasavju. Čeprav strategija ne omenja HE na srednji Savi, smo prepričani, da bi nam te vzele priložnost za razvoj celovitega, sonaravnega turizma, ki ima v Zasavju velik potencial in je še v celoti neizkoriščena priložnost.

»Srednja Sava znova teče čista, v njenih brzicah in bregovih prebivajo redke živalske vrste. Odkrivajo jo ljubitelji spustov po prosto tekočih rekah. Sava predstavlja pomemben del naravi prijaznega turizma. Če je seveda ne bo pregradilo 10 jezov hidroelektrarn, ki bodo za vedno ne le vzeli priložnost regiji za tovrsten razvoj turizma, pač pa tudi za vedno zalili ostanke z njo povezane kulturne dediščine. Zasavje je državi žrtvovalo že ogromno. Zdaj je čas, da rečemo dovolj, zares obrnemo list in za naše otroke ohranimo to, kar nam je še ostalo,« je za medije povzel Uroš Macerl, predsednik Eko kroga.

Strategija velikih hidroelektrarn na srednji Savi sicer ne omenja, sklicuje pa se na Nacionalni energetski in podnebni načrt (NEPN).  HE na Savi v tem načrtu niso zajete, ker je okoljsko poročilo ugotovilo, da bi imele prevelik vpliv na varovana območja. Po drugi strani pa so okoljsko ministrstvo, HSE in občine že podpisali koncesijsko pogodbo in sporazum za HE. NEPN se bo prenavljal predvidoma v letih 2022-2024.