KOLESARSKA POT BLED – BOHINJ POGREB OBALE SAVE BOHINJKE

Še en učbeniški primer tega, kako sta trajnostni turizem in zeleni prehod zelena le po barvi denarja.

Med Bledom in Bohinjem naša zelena država gradi 17 (po internih podatkih pa 22,5) milijonov evrov vreden projekt kolesarske poti. To seveda ne bo pot, ampak prava asfaltirana cesta, polna glomaznih škarp in nasipov, del nje pa bo celo na podpornih stebrih nad Savo Bohinjko. Zadnji ohranjeni del obale te reke je s tem uničen. Divjadi je onemogočen ali zelo oviran dostop do vode, domačinom so odvzeti zadnji skriti ‘placi’, obrečni živelj pa se lahko poslovi od miru, prav tako kot so se bili kmetje primorani posloviti od svoje zemlje, ki so jo generacije in generacije trajnostno obdelovali.

Na enem izmed bolj izpostavljenih delov nove kolesarske poti so se del trase odločili temeljito zaščititi pred visokimi vodami na zanimiv način; spremenili bodo tok reke – na prod so dali 6 bagrov, 6 tovornjakov, 2 avtomobila in drobilni stroj za prod, ki le-tega pretvarja v drobljenec, da bo podlaga asfaltu. Vsa ta mehanizacija je dobesedno na vodi, dež pa elegantno izpira njeno olje direktno v Savo, kjer se pravkar drsteči (zavarovani) sulci itak ne najdejo zaradi od kopanja skaljene vode.

Lokalni župani, vlada, pristojna ministrstva, Zavod za varstvo narave RS in še kdo, tole ste res dobro naštudirali. Desetine milijonov evrov ste porabili za to, da ste uničili še tistega nekaj malo divjine, ki jo je ostalo na sončni strani Alp. Vse to le za to, da se bodo od zdaj naprej preobilni turisti lahko na svojih e-kolesih vozili do Bohinja in s svojim početjem ne bodo obremenjevali okolja, vi in I feel Slovenia pa se boste v brošurah lahko pohvalili, kako zelo zeleni in napredni ste.

Ko odročna vas delavnih ljudi, ki trajnost živjo in o njej ne le berejo v priročnikih EU, potrebuje obnovo ceste, da lahko pride do svojih domov, pa denarja na žalost ni, kajne? Ko se kmet odloči, da si pri hiši postavi nujno potreben senik je to prevelik vpliv na okolje, tole je pa ok, kajne? Tako nekako, kot smo kajakaši za inšpekcijske službe in ‘okoljevarstvene’ organizacije glavni kriminalci, ker se na vstopno mesto pripeljemo z avtomobilom na notranje izgorevanje. Važno je le, da imamo po obsesiji s krožišči zdaj novo mantro – kolesarsko stezo za vsako ceno v vsako vas.

Zdrava pamet je šla k vragu, vzela sta jo klasična zaslepljenost in pohlep, oba dobro podmazana z EU sredstvi zelenega prehoda. Pa naredi kaj, če moreš…

Več fotografij gradbišča kolesarske poti tule: