PREDSTAVITEV INICIATIV ZA ZAŠČITO REK IN PITNE VODE
Ob svetovnem dnevu vode se bo v okviru projekta Varuhinje rek v Galeriji Jakopič predstavilo sedem lokalnih iniciativ za zaščito rek in pitne vode:

– Varuhi Sore iz Škofje loke
– Civilna iniciativa za Savinjo iz Savinjske doline
– Civilna iniciativa Danes! iz Doline Soče
– Eko Bistrc iz Ilirske Bistrice
– Varuhi kanjona reke Kokre iz Kranja
– Skupina za Savo iz Zasavja
– Rešimo sotočje iz Radovljice

Po uvodnih nagovorih in predstavitvi projekta Varuhinje rek se bo istočasno odvilo sedem odprtih omizij, na katerih bodo predstavnice in predstavniki okoljevarstvenih iniciativ povedali, zakaj so bile te ustanovljene, kakšne aktivnosti trenutno izvajajo in kaj potrebujejo za nadaljevanje svojih prizadevanj. Obiskovalke in obiskovalci bodo tako lahko krožili med omizji in se spoznavali z delom iniciativ iz prve roke.

Osrednji nameni dogodka so: ozaveščanje širše javnosti o stanju naših celinskih voda, medsebojno spoznavanje, izmenjava izkušenj in znanja, spodbujanje k aktivizmu na področju varovanja rek ter povezovanje zavoljo dolgoročnega sodelovanja.

Projekt Varuhinje rek podpira lokalne iniciative pri njihovem povezovanju in opolnomočenju. Glavni cilj projekta je izgradnja nacionalne mreže, ki se bo učinkoviteje zoperstavljala škodljivim posegom v naravo in okolje.

Dogodek, ki bo trajal predvidoma do 20. ure, je del programa Galerije Jakopič ob mednarodni fotografski razstavi Valovanje: Vizualni dnevnik vode, ki bo na ogled do 4. junija.