ANDREJI SLAMERŠEK NAGRADA WOLFGANGA STAABA 2021

Slovenska borka za reke Andreja Slameršek je danes v Münchnu prejela nagrado Wolfganga Staaba za varstvo narave 2021 za svoje izjemno prizadevanje za naravo evropske vrednosti. Utemeljitev podeljevalcev je bila jasna: »Da lahko dve veliki slovenski reki, Mura in Sava, še dalje neovirano tečeta po svojih strugah, je predvsem zasluga naravovarstvenice Andreje Slameršek. S podporo nevladnih organizacij ji je uspelo ustaviti več načrtovanih hidroenergetskih projektov, ki bi uničili edinstvene, ekološko dragocene poplavne pokrajine obeh rek.«

Povedano bolj po domače; če ne bi bilo Andreje, njene odločnosti, poguma in nepopustljivosti, bi bila večina naših, sicer pogosto precej bolj opaženih akcij, popolnoma zaman. Zagnana Štajerka že dolga leta pod okriljem Društva za preučevanje rib Slovenije bije boj za reke tam, kjer je najtežji in najbolj zaleže – na sodiščih. V veliki meri prav zaradi nje Mura prek Slovenije še vedno teče prosto, Savi pri Mokricah pa kaže podobno dobro.

Nagrada, poimenovana po zavzetem okoljevarstveniku Wolfgangu Staabu (1938–2004), se podeljuje vsako leto.

»Brez neutrudnega strokovnega angažmaja Andreje Slameršek bi bile načrtovane elektrarne na Muri in Savi verjetno že odobrene. Andreja je borka, ki pomembno prispeva k ohranjanju dragocenih obrečnih pokrajin. Je pomemben vzor vsem, ki se zavzemajo za naravo, kljub včasih ostrim napadom uradnih in vladnih krogov. V boju proti Goljatom potrebujemo več Davidov, kot je Andreja,« je na današnji podelitvi dejal Ulrich Eichelmann, izvršni direktor organizacije RiverWatch.