FINALNE INFORMACIJE O ODSEKIH
Odseki_final_2_26.6.

 

ODSEK 1: RIBČEV LAZ, SV. JANEZ – NOMENJ, AVTOBUSNA POSTAJA

Prvi odsek bo vodila lokalna druščina, s katero zagotovo ne bo dolgčas. Tule so napotki:

Veslanje: Odsek Bohinjsko jezero – Nomenj je zelo slikovit, saj vodi skozi kanjon in vasi Spodnje bohinjske doline. Težavnost odseka je 1-2 stopnje, in je primeren tudi za začetnike. Spust do Nomenja bo trajal približno 2 uri.

Kolesarjenje bo potekalo po kolesarski stezi, ki vodi ob Savi bohinjki do Bohinjske Bistrice. V nadaljevanju nas bo pot vodila deloma po makadamski poti ter krajši odsek po glavni cesti.

Pešci se bomo sprehodili po kolesarski stezi do Bohinjske Bistrice. Udeleženci bodo ob primernem zanosu lahko nadaljevali pot proti Nomenju, ali se vrnili na izhodišče preko Dobrave ali z brezplačnim javnim prevozom.

– Pričetek aktivnosti ob 10h. (zbor 9.30) na parkirišču ob Hotelu Jezero v Ribčevem Lazu
– Razdelili se bomo po aktivnostih: veslanje, kolesarjenje, pohod in se dogovorili glede logistike.
– Vse skupine bodo imele vodnike.

Koordinator: Anže Krek in Janez Ravnik, anze.krek@gmail.com

 

ODSEK 2: NOMENJ, BRV ČEZ SAVO – BOH. BELA, MOST 

Odsek bomo v celoti preveslali. Kajakaši bomo že ob 6:00 pričeli z veslanjem iz Bohinjskega jezera pa vse do Ljubljane. Pri brvi čez Savo Bohinjko pri Nomenju bomo okoli 7:30 ure, pri mostu na Bohinjski Beli pa okoli 9:00. Izkušeni kajakaši vabljeni, da se nam priključite.

Koordinator: Rok Rozman, rok@leeway-collective.com

 

ODSEK 3: SELO PRI BLEDU, MOST – LANCOVO, SOTOČJE

Ob 8:30 se dobimo pri mostu čez Savo Bohinjko na Selu pri Bledu. Med pohodom bomo opazovali ptice in ob koncu pohoda ob 10:30 združili moči z odsekom 8 in domačini z iniciativo Rešimo Sotočje na Lancovem.

Koordinator: Aljaž Mulej, aljaz.mulej@gmail.com

 

ODSEK 4: PODKOREN, ZELENCI PARKING – SPODNJE RUTE, MOST KOL. PROGE

Odsek se bo pričel z zborom na parkirišču pri Zelencih ob 10:00. Najprej si boste ogledali prelep izvir Save Dolinke, potem pa skupaj s koordinatorico peš, z otroškimi vozički ali na kolesih sledili toku Save Dolinke vse do Spodnjih Rut. Z vami bodo člani Društva za raziskovanje mokrišč Slovenije, ki bodo pravi naslov za vsa strokovna vprašanja.

Koordinatorica: Gaja Brecelj, gaja@umanotera.org

 

ODSEK 5: SPODNJE RUTE, MOST KOL. PROGE – CESTA JESENICE – DOVJE, ODCEP

Dobimo se ob 10:00 pri odcepu za Kamp Špik v Spodnjih Rutah. Na levi strani je možno parkiranje. Pot je idilično lepa in jo bomo opravili peš ali na kolesu.

Koordinator: Aljaž Žbogar, aljaz108zbogar@gmail.com

 

ODSEK 6: CESTA JESENICE – DOVJE, ODCEP – LIPCE, ODCEP ZA KAMP

Odsek boste prekolesarili in si na ta način ogledali Savo Dolinko skozi mesto Jesenice.

Koordinator: Nejc Omerza, omerzanejc@gmail.com

 

ODSEK 7: PIŠKOVCA, MOST ČEZ SAVO – ŠOBEC, MOST ČEZ SAVO DOLINKO

Odsek, ki bi bil, če ne bi bilo korajžnih ljudi iz Društva za varstvo okolja Bled, ki bodo vaši vodiči, pod vodo!

Skupaj z rešitelji izjemnega Brja se sprehodite po tej slikoviti dolini vse do Blejskega mosta.

Koordinator: Miha Žvan, okolje@gmail.com

 

ODSEK 8: ŠOBEC, MOST ČEZ SAVO DOLINKO – GLOBOKO, MOST ČEZ SAVO

Dobimo se ob 9:00 na parkirišču pri kampu Šobec in se zatem podamo najprej do sotočja obeh Sav, kjer bomo izrazili podporo iniciativi Rešimo sotočje!, zatem pa nadaljevali pohod do Globokega, kjer je prelep odsek Save ogrožen s predlagano gradnjo MHE Globoko.

Koordinator: Nejc Poljanec, nejc.poljanec@gmail.com

 

ODSEK 9: GLOBOKO, MOST ČEZ SAVO – PODNART, ŽELEZNIŠKA POSTAJA

Dobimo se ob 10:00 pri mostu v Globokem. Stopili bomo v bran Savi in proti predlaganemu jezu MHE Globoko, ki bi uničil enega najlepših delov Save v Sloveniji. Skupaj bomo zatem prepešačili vse do Podnarta in se nato z vlakom vrnili v Globoko.

Koordinator: Gregor Buden, 18sedem3@gmail.com

 

ODSEK 10: PODNART, ŽELEZNIŠKA POSTAJA – KRANJ, STARI BAZEN

Ob 10:00 se dobimo v Podnartu in nato skupaj odkorakamo spoznavat ta prelep odsek Save vse do Kranja. Vmes bomo sezuli čevlje in do gležnjev zabredli v vodo Tržiške Bistrice, ki je pritok Save preden vstopi v konglomeratni kanjon pod Naklim.

Koordinator: Matevž Hribar, batzajla@gmail.com

 

ODSEK 11: KRANJ, STARI BAZEN – MAVČIČE, HE MAVČIČE

Pridruži se nam na sobotni rekreaciji, kjer bomo z različnimi aktivnostmi ob in na reki Savi pokazali, da nam je mar za ohranitev narave in okolja.

Na odseku Save med starim bazenom v Kranju (pod jezom) in Hidro elektrarno Mavčiče se nam lahko pridružiš s kolesom, kakimi rokavicami ter vrečo za smeti. Zaželjen je tudi kak kreativen transparent, napis,… da bomo lahko to ovekovečili s sliko in posnetkom. Namen se je s kolesom zapeljati ob savi do HE Mavčiče, kolikor se to le da, vmes pa bomo poskrbeli, da odstranimo smeti, se naučimo kaj novega o reki in živežu ob in v njej, se podružili in bili del močne akcije za zaščito naše narave.
S seboj vedno lahko prinesete kaj za popiti in pojesti, čimmanj odpadkov in veliko dobre volje. V primeru slabega vremena dogodek BO.

Potek / časovnica:

10.00
S kolesi se dobimo na označenem mestu pred starim pokritim Bazenom v Kranju ob Savi. Ko se vsi zberemo, se bomo spustili do nasipa in naredili skupinsko fotografijo pred začetkom akcije.

10.30
Začetek rekreacije

11.00
Ustavimo se na drugi točki in sicer v Prašah pri Krivi Ščuki, da vidimo kako zgleda struga reke Save, ko je zajezena.

12.00
Prihod do HE Mavčiče, kjer se bomo slikali pred in pod jezom. Tam zložimo vse smeti v avtomobile, ostalo bomo pobrali po poti nazaj.

12.30
Kolesarimo nazaj do vstopne točke pri Bazenu.

13.00
Zaključek rekreacije

Koordinator: Branko Djoković, banjore@gmail.com

Povezava: https://www.facebook.com/events/263884008010491/?active_tab=about

 

ODSEK 12: MAVČIČE, HE MAVČIČE – MEDVODE

Na odseku Save med kampom Smlednik v Dragočajni in Zbiljskim jezerom se nam lahko pridružiš na različne načine:
– kajak/kanu/SUP
– kolo
– peš

Udeležence, ki nameravajo veslati naprošamo, da svoje znanje in spretnosti veslanja presodite na lastno odgovornost in s tem zavarujete sebe in ostale udeležence.

Potek / časovnica:
10.00
Kolesarji, veslači in pohodniki se zberemo v kampu Smlednik (Dragočajna) na označenem mestu na terasi OK (Okrepčevalnica v Kampu)

10.30
Začetek rekreacije

11.00
Pozdrav veslačem iz zbiljskega mostu

12.00
Druženje na Zbiljskem jezeru

12.30
Veslamo, kolesarimo, hodimo nazaj do vstopne točke v Dragočajni.

13.00
Zaključek rekreacije

Koordinator: Nejc Stupan, nejcstupan@gmail.com 070 453 837

https://www.facebook.com/events/396348407987383

 

ODSEK 13: TACEN, KAJAKAŠKA PROGA – PIKNIK PROSTOR RIC OB SAVI

Zelo zanimiv in lahko dostopen odsek s krasno ekipo vodičev in strokovnjakinjo za ribe, ki bo z veseljem odgovorila na še tako čudna vprašanja. Ob 10:00 se dobite v Tacnu pri kajakaškem klubu in nato skupaj odkorakate vse do Piknik centra RIC (Hipodrom Ljubljana).

Koordinator: Mated Blejec, metodb@yahoo.com

 

ODSEK 14: JARŠKI PROD – DOLSKO, MOST ČEZ SAVO

Tole bo pa najbrž odsek z najbolj dodelanim in pestrim programom:

V počasnem tempu, primernem za vsakogar, bomo kolesarili po nekdanji strugi Save od Jarškega proda do Dolskega. Potovali bomo pretežno po makedamskih, neprometnih cestah, Savi pa se bomo približali na nekaj lahko dostopnih mestih. V družbi biologa bomo spoznavali pestrost živega sveta, spoznavali preteklost Save na tem območju in se skušali vživeti v njeno prihodnost. Pot nam bodo popestrili umetniki s kratko intervencijo, zaključili pa jo bomo pri mostu v Dolskem, kjer bomo izdelovali transparente, si ogledali lutkovno predstavo in se podali v obred, v katerem bomo postali varuhi narave. Povratek z destinacije je predviden v lastni režiji.

– Kolesarska trasa; ob 12.00, (križišče Brnčičeve in Ceste na Brod, pri MAN Track & Bus center), info na ursa.koce@gmail.com oz. 031/263 849
– Pešpot; ob 14.00 (Trojno Sotočje), info na hupa.brajdic@gmail.com oz. 040/221 402
– Izobraževalno-zabavni program za otroke- Varuhi narave; ob 15.00 do 18.00 (pri mostu v Dolskem), info na mojca.kralj7@gmail.com

 

ODSEK 15: DOLSKO, MOST ČEZ SAVO – KRESNICE, MOST ČEZ SAVO

V soboto nas bodo noge ponesle ob desnem bregu Save čez travnike, polja in stare sadovnjake vse do Kresnic. Na odseku se bomo večkrat ustavili ob reki in z vsemi čuti spoznali ostanke poplavne gozda, ogledali pa si bomo tudi nekaj prodišč, ki so za mnoge živali in rastline zelo pomemben življenski prostor. Na prodišču pri Kresnicah nas bodo pričakali še speleobiologi iz Biotehniške fakultete v Ljubljani, ki nam bodo pokazali in povedali več o svetu pod rečnim dnom. Priporočamo pohodnje čevlje, veliko tekočine in seveda malico, saj prazen žakelj ne stoji pokonci!

Dobimo se TUKAJ ob 09:30 in gremo po desni strani (pohod) do TUKAJ. Ob 12:43 je vlak za LJ, katerega bomo lovili, bom pa jaz imel avto v Kresnicah, če bi bilo potrebno koga peljati oz. da smo lahko dalje če ima kdo željo opazovati “jamarje” na delu.

Koordinator: Tilen Basle, tilen.basle@dopps.si

 

ODSEK 16: KRESNICE, MOST ČEZ SAVO – LITIJA, MOST ČEZ SAVO

ŠTART: 9.00 Kresnice – most (14,785647 46,1060694)
CILJ: 12.00 Litija – most; park ob Savi

Na prodišču pred mostom v Kresnice (desni breg Save) bomo s člani Skupine za speleobiologijo SubBio Lab (Oddelka za biologijo, BF, UL) odkrili skrito pestrost Save – prebivalce “rečnega podzemlja”. Pod in ob reki, v z vodo napolnjenih prostorčkih med prodniki in zrnci peska, namreč živi prav posebna in pestra druščina nevretenčarjev. Številne vrste so endemne, z majhnimi območji razširjenosti, a velikim pomenom za ekosistem. Intenzivni posegi v reko ogrožajo njihov življenjski prostor. Spoznali bomo način vzorčenja teh živali, jih videli v živo in o njih izvedeli marsikaj zanimivega.

Po tem se bomo peš, s kolesom, čolnom, supom, skirojem, skejtom … podali ob Savi do Litije. Poleg izobraževanja in druženja, bomo na tej akciji naredili tudi nekaj koristnega. Vse udeležence vabimo, da s seboj prinesete vrečo za smeti in ob poti pobirate videne odpadke, ki jih kasneje odvržete v primerne zbiralnike. Ne pozabite na vodo in zaščito pred soncem.

Pot bomo zaključili predvidoma ob 12.00 v parku ob Savi, kjer se nam bo pridružila Marjana Hönigsfeld Adamič iz LUTRA, Inštitut za ohranjanje naravne dediščine, kjer bomo lahko izvedeli zanimivosti o reki Savi, njenih prebivalcih, biotski pestrosti, spoznali pomembna mesta na tem odseku in spoznali, kako bi se življenje na reki spremenilo, če bi zgradili načrtovane hidroelektrarne.
Pridružil se nam bo tudi Žan Lovše, krajinski arhitekt, ki načrtuje prenovo tega parka.

(če nisi preveč športne narave, se nam lahko pridružiš samo v parku 🙂 )

Ker Sava ni zanimiva le iz naravoslovnega stališča, gremo nato še v Mestni muzej Litija, kjer bomo spoznali pomen Save kot zgodovinske in kulturne dediščine.

Za konec se bomo s kredami podali na ploščad pred Občino Litija in z napisi/risbami sporočili, kakšne prihodnosti si želimo.

FB event: https://www.facebook.com/events/1043263469402499/

Koordinatorica: Lea Kovič, lea@slomo.si

 

ODSEK 17: RENKE, BRV ČEZ SAVO – LITIJA, MOST ČEZ SAVO

Ker je to odsek s precej nevarno cesto ob Savi, bo organiziran manjši pohod, brez pretiranega ustavljanja. Vsi udeleženci kasneje vabljeni na skupni dogodek v Litiji, ki ga organizaira Odsek 16.

Koordinatorica: Marjana Adamič Hönigsfeld, marjana@lutra.si

 

ODSEK 18: RENKE, BRV ČEZ SAVO – TRBOVLJE, MOST ČEZ SAVO

Tole bo eden od vrhuncev akcije Za naravo ob Savo. Eko krogovci se bodo združili z lokalnimi kajakaši in rafterji ter Društvom za opazovanje in preučevanje ptic Slovenije. Kombinacija in pol, vabljeni!

Kdaj: ob 10:30 za pohod ob Savi (Zagorje-Trbovlje), ob 8:30 za spust po Savi (naselje Sava – Zagorje – Hrastnik)
Kje: Zbirno mesto za pohod je parkirišče ob polnilni postaji v bližini mosta čez Savo v Zagorju. Za spust se zberemo v naselju Sava.
Kdo: Pohodniki, veslači in naši kolegi iz Eko Anhovo.
Kaj: Pohod dobro uro do Trbovelj po poti po levem bregu Save. Damijan Denac iz DOPPS bo z nami delil zanimivosti o pticah.
Spust s kajaki in rafti po Savi. Primerno samo za kajakaše z izkušnjami! Informacije: Dejan K. 041991801
Kako: Peš. Pot je primerna tudi za otroke, ne pa za vozičke ali kolesa. S kajaki (samo za izkušene!) in rafti.
Do kam: Okvirno ob 12:30 se pohod zaključi pred Lafargem in jim damo vedeti, da sežiganja smeti ne bomo več dovolili.
Kako pa na štart ali domov? Z vlakom.

Več informacij: https://ekokrog.org/za-naravo-ob-savo/dogodki/

Koordinatorica: Erika Oblak, Eko Krog, eko.krog@gmail.com

 

ODSEK 19: TRBOVLJE, ŽEL. POSTAJA – ZAVRATE, DESNI BREG SOTOČJA

Ob 10:00 se dobimo na železniški potaji Trbovlje in potem skupaj zajahamo kolesa ter prekolesarimo vsaj do KS Podkraj.

Koordinator: Snaša Klančar, snasa.k@gmail.com

 

ODSEK 20: ZAVRATE, DESNI BREG SOTOČJA – ŠMARČNA, MOST ČEZ SAVO

Ob 10:00 se dobimo na koncu odseka, tam pustimo avtomobile, potem pa odpešačimo do začetka odseka in priveslamo nazaj.

Koordinator: Bor Mihelič, bor.mihelic99@gmail.com

 

ODSEK 21: ŠMARČNA, MOST ČEZ SAVO – LOG, ČISTILNA NAPRAVA SEVNICA

Na izhodišču se dobimo ob 10:00 in odkolesarimo do konca.

Koordinator: Greg Pretnar, greg.pretnar@gmail.com

 

ODSEK 22: BLANCA, ŽEL POSTAJA – HE KRŠKO

Ob 9:00 se dobimo na železniški postaji Blanca in potem odpešačimo in odkolesarimo 22 in 23 odsek, vse do Leskovca.

Koordinatorica: Breda Špacapan, breda.spacapan@gmail.com

 

ODSEK 23: HE KRŠKO – LESKOVEC, MOST ČEZ SAVO

Ob 11:00 se dobimo pri HE Krško in potem odpešačimo in odkolesarimo do Leskovca.

Koordinatorica: Breda Špacapan, breda.spacapan@gmail.com

 

ODSEK 24: LESKOVEC, MOST ČEZ SAVO – BREŽICE, MOST ČEZ KRKO

Odsek, na katerem boste hodili po nasipih akumulacije HE Brežice, ki je potopila mnoge izjemne biotope in bolj boro poskrbela za nadomestne habitate. Če vas zanima, kakšne vplive imajo jezovi na naravo in ljudi, je to odsek za vas, vodil ga bo strokovnjak na področju ornitologije.

Koordinator: Dušan Klenovšek, dusanklenovsek62@gmail.com

 

ODSEK 25: BREŽICE, MOST ČEZ KRKO – JESENICE NA DOL., DESNI BREG

Zadnji odsek bo tudi zadnji vrhunec akcije. Lokalna druščina je pripravila izjemno zanimiv program:

KOLESARJENJE
9.30 – zberemo se pri Kosah, naredimo en krog po Brežicah, malo pocingljamo in poropotamo ter pokažemo naše transparente, potem pa do HE Brežice, od koder startamo na kolesarsko turo po čarobnih poteh divjine rečne loke med Brežicami in hrvaško mejo. Priporočamo dolge hlače in trpežnejše kolo.

VESLANJE
10.00 – začetek veslanja od HE Brežice do hrvaške meje s posebej užitka polnim adrenalinskim spustom čez zadnje brzice na Savi pred hrvaško mejo

OKOLJSKI DOGODEK
10.00 – 2nd hand pop-up /stara šola/
20.00 – otvoritev slikarske razstave eko-ozaveščenega artista Dalaj Eegola z bio psevdonimom RecycleMan (ex Ali En)
21.00 – PRVI BORCI / DJ RecycleMan/
gostitelja dogodka PRVI BORCI: Stara šola, Splavar

Mladi za podnebno pravičnost Brežice sporočajo:

V soboto branimo svoje lokalno območje, ohranjamo svojo naravo in protestiramo proti trenutni ignorantski vladi, katero malo briga kako posegi v naravo vplivajo na ekosisteme, na lokalne prebivalce… vse to pa med tem, ko nam prodaja zgodbice o ustvarjanju novih delovnih mest (kvalitetnih ali ne, to jih malo briga). Ne verjamemo tem pravljicam. Vidimo se ob Savi! Ker je naša!

Koordinator: Matej Mlakar, matejmlakar0104@gmail.com