NAJAVA DOGODKA ZA NARAVO OB SAVO

V soboto, 27. junija je ponovno čas za akcijo! Povezali se bomo in skupaj prehodili, preveslali, prekolesarili in preplavali celoten tok reke Save v Sloveniji (258 km); od izvirov v Bohinju in Podkorenu, pa vse do točke, kjer Sava svojo pot nadaljuje po Hrvaški. Pridružiš se nam lahko na 25 različnih odsekih, kjer bomo opozarjali na škodljive posege v naravo, predstavljali čudovite koščke narave in vrste, ki jim grozi uničenje, organizirali čistilne akcije, se podružili in oblasti pokazali, kako veliko nas je.

Zakaj?
Čeprav nas je korona virus kot skupnost navidezno ločil, se nas je v zadnjih mesecih za naravo povezalo več kot 36 tisoč. Naš namen je bil jasen: zavarovati naravo pred škodljivimi posegi oblasti in kapitala ter graditi solidarno, strpno in zeleno družbo.

Vlada nas ni slišala. Nonšalantno je sprejela zakon, ki iz postopkov meče vse, ki bi lahko pri okoljsko spornih projektih interesom oblasti in kapitala nasprotovali.

Oblast se je s tem prav odločila, da bo v Sloveniji še več:

  • krajev kot je Vrhnika z objekti, ki jih zraven naseljenih območij ne bi smelo biti, in jih kot je pokazal Kemis, od okoljske katastrofe loči le en nesreča ali požar,
  • staršev pri obiskih javnih vrtcev delilo skrbi Celjanov in Celjank zaradi visoke vrednosti cinka na otroških igriščih , ki je posledica bližine Cinkarne Celje,
  • problemov s prehransko samooskrbo zaradi betoniranja in asfaltiranja najboljših kmetijskih zemljišč,
  • napadov na čisto, pitno vodo,
  • uničevanja narave v imenu kapitala,
  • poglabljanja socialnih razlik.

Ampak mi se ne damo! Prepričani smo, da lahko naravo še vedno obranimo. Vedno več nas je: močno povezanih z lokalnimi skupnostmi, prihajamo iz različnih koncev in krajev, naše sporočilo pa je jasno: narave ne damo. Ohranitev narave je temeljni del boja za enakopravno družbo, v kateri bomo vsi živeli dostojno življenje.

Kako se nam lahko pridružiš?

Za naravo.
Za zdravje nas vseh.
Za naše domove.
Za socialno pravičnost.
Za enakopravnejšo družbo.

Se vidimo!