RAZPRODANA PREMIERA FILMA USPELA!
V sredo, 1. junija je v razprodanem Kinu Šiška premiero doživel naš film Ena za reko: Zgodba Save.

Idejni vodja projekta Rok Rozman je pred projekcijo nagovoril 420 gledalcev, zatem pa smo se vsi skupaj za 84 minut potopili v vse odtenke zelene, ki jih premore naša najdaljša reka.

Dokumentarni film prikaže vseh 251 kilometrov reke Save v Sloveniji; z njenima izvirnima krakoma Savo Dolinko in Savo Bohinjko vred. Snemalna ekipa je na enajstdnevni odpravi spremljala štiri kajakaše (Carmen Kuntz, Branko Djoković, Bor Mihelič in Rok Rozman) na njihovi poti med Podkorenom in Bohinjem ter Jesenicami na Dolenjskem. V dokumentarnem filmu so zajete mnoge njihove dogodivščine, vzorčenje vode za namene raziskave okoljske DNK in popis vodnih vrst ptic, a primat ves čas drži Sava, ki svojo zgodbo pove skozi glas Sabine Kogovšek.

Ob poti ekipa spozna mnoge sloje te posebne reke, njene že uničene odseke in tiste, ki so še hudo divji. Gledalcu film predstavi Savino divjo preteklost, temno zgodovino, barvito sedanjost in negotovo prihodnost, ki bo ob 12 načrtovanih novih jezovih vse prej kot enostavna.

Pod režijo filma se je podpisal Rožle Bregar, glavna snemalca sta bila Mitja Legat in Rožle Bregar, montažer Denis Artač, skladatelj filmske glasbe Janez Dovč, animacije je prispevala Maja Poljanc, animacije sta uredila Mitja Legat in Toni Stanovnik, zvok je obdelal Grega Švabič, spremno besedilo je spisal Rok Rozman glasbo pa so prispevali še Le Serpentine, Brencl Banda in Katalena. Dokumentarec je delo produkcijske hiše Leeway collective in koprodukcije iz strani Vizualist in LegitFilms.
Ob filmu smo predstavili tudni naš knjižni prvenec. Sava v Sloveniji – kajakaški vodnik je prva tovrstna literatura v Sloveniji in na 162 straneh predstavi vseh 251 km slovenske Save in jo razdeli na 16 kajakaških etap. 

Film bo zdaj pričel s gostovanjem na poletnih dogodkih in letnih kinih vzdolž Save in širše po Sloveniji, zatem pa se na jesen seli v kino dvorane in mnoge domače in mednarodne filmske festivale. Več informacij glede projekcij bo dostopnih v prihodnjih dneh na naši spletni strani in straneh socialnih medijev.
Hvala vsem za krasen večer!
Foto: Katja Jemec, Balkan River Defence & Aleš Rosa, Kino Šiška