VIZJAK LOMASTI DALJE: “REVIDIRAL” BI NATURO 2000

V nedavnem intervjuju za revijo Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) je aktualni okoljski minister Andrej Vizjak napovedal navidezno nemogoče; “revizijo” območij Natura 2000. S ciljem zmanjšati območja, seveda. Skrčiti.

Revizije ne predlaga le za Slovenijo, ampak kar za EU! In sam prizna, da ga nemška kolegica, okoljska ministrica gleda »zaskrbljeno«. In da je med okoljskimi ministri EU »posebnost«.

Njegov namen je jasen, da bi se lahko še več območij enostavneje izkoriščalo.

Izkoriščalo za koga? Kdo to želi? V imenu koga on govori? Komu odpira vrata?!

Početje našega ministra za okolje je precedens na globalni ravni. Ne le, da uničuje Slovenijo in našo naravo od znotraj, tudi svetu Slovenijo ponosno predstavlja v luči najbolj nazadnjaških držav na področju varovanja narave in okolja.

Del škode, ki jo skuša narediti minister Vizjak, je že ustavilo Ustavno sodišče. A on gre naprej z rušilnim tempom – in le male nevladne organizacije, ki jih sam skuša zradirati, se upirajo z vlaganjem pravnih sredstev zoper nore zakonske predloge, ki jih vlaga po tekočem traku.

Kje ste vsi uradniki – strokovnjaki z ministrstev, agencij, uradov, ki ste zadnja desetletja trdo delali za vse, kar Vizjak zdaj ruši?! Zakaj vas je tako strah? Vas skrbi, da boste ob službe? Minister vnaprej napoveduje rezultate strokovnih presoj (npr. v primeru HE Mokrice) – pa to nikogar, ki strokovno presoja, ne moti?! Če ste do sedaj na varnem čakali, da ploha mine je zdaj jasno, da ne bo, če je tudi vi ne boste pomagali ustaviti.

Če njegovi predlogi postanejo realnost se vam ni treba bati za službe, saj jih boste avtomatično izgubili…vsi skupaj pa bomo izgubili edino, kar nas v Sloveniji še povezuje, naravo.

Kaj je več vredno? Dostojanstvo ali plača? Preplašenost ali suverenost? Načelnost ali ubogljivost? Narava ali beton?

Zberite prosim že tisti kanček poguma in opravljajte svoje delo tudi kadar postane napeto. Vsi, ki doma nimamo bagerja, vam bomo hvaležni.

Vir naslovne fotografije: Revija Glas gospodarstva, GZS