MOP PREDLOŽILO NOV GRADBENI ZAKON (GZ-1)

Da bo mera preteklega tedna polna je minister Vizjak tik pred odhodom na dopust v javno razpravo posredoval osnutek novega gradbenega zakona (GZ-1), s katerim ponovno prav prozorno skuša razprodati slovensko naravo.

Tajming je seveda premišljen; predloge in pripombe je mogoče poslati le do konca meseca avgusta, ko je večina organizacij, javnih zavodov in ostalih potencialnih nasprotnikov nove katastrofe na zasluženem oddihu…

Novo predlagani zakom med drugim:
– investitorjem dovoljuje, da na svojo odgovornost začnejo z gradnjo še pred pravnomočnostjo gradbenega dovoljenja,
– ministrstvo za okolje in prostor določa kot pristojno za izdajo gradbenih dovoljenj za objekte, ki jih kot strateško investicijo določi Vlada RS, pri tem pa ni jasno določene možnosti pritožbe,
– omogoča, da bo ministrstvo za okolje tako pripravljalec akta kot tudi tisti, ki ga bo potrdil,
– zaostruje pogoje za sodelovanje nevladnih organizacij pri presoji vplivov gradnje na okolje.

Več info o predlaganem zakonu:
https://www.cnvos.si/…/v-javni-razpravi-je-nov-gradbeni-za…/

Minister in aktualna vlada tako še naprej vodita politiko povečevanja možnosti za napake, saj onemogočata delovanje edinih, ki lahko na te napake sploh opozarjajo. S tem posledično tudi dokončno ukinjata nadzor sodišč nad odločitvami ministrstva za okolje in prostor.

Ne ustavi jih niti dejstvo, da so med predlaganimi členi tudi določila, zoper katera tečejo postopki na Ustavnem sodišču.

Pravo je za te pohlepneže v napoto. Demokracija je odveč. Javna debata ne pride v poštev. Narava je pa edino dobra za polivanje z betonom. Do kdaj še?

Da pa ne bo vse tako črno – kar nekaj dobrih posameznic in posameznikov bo prekinilo dopust in v predpisanem roku spisalo pripombe na novo predlagani zakon, vas pa bomo zadnji petek v avgustu zopet povabili na ulice Ljubljane.

Da bo Andrej takoj po povratku z dopusta spet na obraz nadel cviček rdečo in globoko dihal

No pasaran!