VIZJAK PODPISAL KONCESIJSKO POGODBO ZA HE NA SREDNJI SAVI

Minister za okolje in prostor Andrej Vizjak je v petek 2.10.2020 v Trbovljah podpisal koncesijsko pogodbo za rabo vode za proizvodnjo električne energije na delih vodnega telesa reke Save od Ježice do Suhadola ter sporazum z lokalnimi skupnostmi o načinu izvajanja koncesijske pogodbe. Več info TUKAJ.

Župani, kot predstavniki lokalnega prebivalstva, so mu seveda v gonji za dobički in uničevanjem tistega malo narave, kar je je v Sloveniji še ostalo, pohlevno sledili.

Ljubitelji zdrave pameti in Save so gospodom v oblekah pripravili sprejem, ki jim je vsaj malo pihnil na pokvarjeno vest in sporočili:

“Vsiljevanje hidroelektrarn je še en sprevržen poskus zagona »gospodarstva«, ki naj bi ga bili primorani reševati na obrobjih, kot da smo komu kaj dolžni. Vse, kar smo v Zasavju v preteklosti imeli od »gospodarstva« so bile slabe plače, pogubna socialna in zdravstvena slika, izžeta narava. Zgodba se ponavlja, z drugimi kravatami ampak z istim potekom. Po zatonu industrije smo spoznali, da ni nujno, da živimo ob ožganih drevesih in utrujenih rekah.

Sava more biti kolateralna škoda investicij in dobičkov. Dovolj je govoričenja o gospodarstvu, delovnih mestih in investicijah. Dovolj je industrije, dovolj je blef retorike in pretvarjanja kapitalskih interesov v »javni interes«. Nočemo tunela, cest, kakršnih koli posegov v reko in ekosisteme, ampak divjo Savo. Brez mlake, megle in mulja. Konec izkoriščanja ljudi in narave, manj proizvodnje, manj potrošnje, manj koriščenja energije. Gospodarska rast ni nič več kot kazalnik uspešnosti rejenja elit, podpis koncesije pa simptom delovanja sistema, ki deluje zgolj in samo v prid peščici. Par županov in nekaj kapitala ne more kar tako zapečatiti naše usode. S HE se rešuje kapitalizem in ta nam je in bo vsem v pogubo.”