BLED FLOTILLA

Na zadnji dan junija, na prelepo sobotno jutro, smo združili moči z malo verjetnim partnerjem – skejterji na dogodku Rolka 7. Zakaj? Da bi dokazali, da naravovarstvo nima meja, omejitev in fiksnih idej; da bi pokazali da je prava zabava in rock’n’roll!

Blejsko jezero je na 45 plovilih gostilo 50 ljudi, ki so podporo divjim rekam Slovenije izkazali z vesli dvignjenimi visoko v zrak. Kajaki, veslaški enojci, kanu, SUPi, pletni in flamingo. To ni bil protest. To je bila kreativna akcija. Akcija, s katero smo korumpiranim politikom dali vedeti, da je dovolj uničevanja. Da naj prenehajo z forsiranjem Akcijskega narčta obnovljivih virov Slovenije, ki bi, tak kot trenutno je, odprl vrata za dokončno uničenje zadnjih koščkov prosto tekočih rek na sončni strani Alp. Za rešitev energetske in podnebne krize? Ne, za povečanje dobička nekaterih. Zato smo spisali odprto pismo Vladi Republike Slovenije ter povabili posameznike in organizacije k podpisu le-tega. Odprto pismo bomo predali takoj, ko se bodo naši vrli politiki uskladili glede delitve vlog v novi vladi. Do takrat pa zbiramo podpise za reke in proti pohlepu, za razum in proti nepremišljenim odločitvam. Tako naj bi se uporabljali vzvodi demokracije, pa preverimo, če to razumejo tudi njeni predstavniki.

Če bi kot organizacija radi dodali svoj podpis in logotip pod ODPRTO PISMO VLADI RS: SKUPAJ ZA REKE prosim pošljite mail na info@balkanriverdefence.org.

Vlada Republike Slovenije
Gregorčičeva 20-25
1000 Ljubljana

ODPRTO PISMO VLADI RS: SKUPAJ ZA REKE

Spodaj podpisani posamezniki in organizacije od vlade Republike Slovenije zahtevamo, da ustavite vse plane in načrte, ki predvidevajo uničenje zadnjih koščkov divjih rek, ki so nam še ostali v Sloveniji. Reke so javno dobro in kot take ne smejo biti prepuščene na milost ali nemilost interesom peščice. Vemo, da predlagane velike in male hidroelektrarne ne bodo rešile problema energetske krize; četudi zgradite 19 velikih HE in 100 malih HE, in s tem dokončno uničite naše vodotoke, to ne bo pripomoglo k reševanju podnebnih sprememb, niti zmanjšalo porabo fosilnih goriv. Povzročena pa bo nepopravljiva škoda nam državljanom. Dovolj je bilo destrukcije; od vas zahtevamo, da opustite plane za izgradnjo novih HE in s tem omogočite razvoj trajnostnega rečnega turizma, ki bo lokalnim skupnostim prinesel mnogo več kot agresivni razvoj za potrebe energentov.

Bled, 30.6.2018

 

ENGLISH TEXT:

On the last day of June, on a beautiful Saturday morning we have joined forces with unlikely partner – skateboarders! Why? To prove nature conservation has no guidelines, limits and borders, to show its true fun and rock’n’roll! 

Scenic Bled lake saw 50 people in 45 vessels rising paddles high up in the air in defence of Wild Rivers of Slovenia. Kayaks, rowing single sculls, canoe, SUP, traditional pletnas and flamingo. This wasn’t a protest. It was an creative action. Action to tell corrupt and confused Slovenian government to stop pushing forward a law called ANOVE. This draft of law that would open access to destruction of last pristine river stretches in Slovenia is poorly done, not legitimate and generally a highway to nature conservation hell in order to maximise profits of some. This is why we composed an open letter to Slovenian government, asked people and organizations to sign it and in next few weeks we will hand it over. This is how to use leverage democracy offers, lets see if it work in reality. 

 

FOTOGRAFIJE (Aerial: Mitja Legat/LegitFilms, Land and Water: Katja Jemec)