ANALIZA VZORCEV VODE REKE SAVE V ZGORNJEM TOKU

Par mesecev pred našim vzorčenjem Save za potrebe analize okoljske DNK v sklopu BRT 5, je Maja Milovanović za potrebe diplomske naloge Milovanović M. Diplomsko delo: Analiza vzorcev vode reke Save v zgornjem toku na izbranih mestih. Strahinj: BC Naklo, 2022 prav tako vzorčila savsko vodo, le da za namen ugotavljanja kemijskega in mikrobiološkega stanja naše najdaljše reke.

Dognanja njene študije so zbrana v sestavku na spodnji povezavi. Rezultati analiz so vzpodbudni, je pa res, da bi bilo stanje najbrž hudo drugačno, če bi Maja Savo vzorčila letošnjega avgusta. Takrat je bila višina vodostaja primerno nizka, da bi razkrila vse prikrite onesnaževalce, ki so se med njenim spomladanskim vzorčenjem, uspeli skriti ali pa se še niso prebudili iz zimskega spanja (masovni turizem).

Ponovna tovrstna anliza bi stala okoli 1.000 EUR. A smo za to, da zberemo ta denar in nevzdržno poletno stanje na Zgornji Savi s tem spravimo na papir, ki ga bodo odgovorni zanj (občine, komunale in na koncu koncev tudi Ministrstvo za okolje – zdaj Ministrstvo za okolje, podnebje in energetiko) morali razumeti?

Če je vaš odgovor da in si lahko privoščite, da nekaj evrov donirate v ta namen, je tule povezava z vsemi informacijami kako le-to izvedete: https://balkanriverdefence.org/donate/ Za več informacij prosim pišite mail na info@balkanriverdefence.org.

Kemijska in mikrobiološka anliza vode v zgornjem toku reke Save - Milovanović (final)